OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 3. péntek
Ismertető


2016. október 11., kedd 16:31

A Tett és Védelem Alapítvány közleménye
    Budapest, 2016. október 11., kedd (OS) - A Tett és Védelem Alapítvány felszólítja a Magyarok Világszövetségét, hogy a Magyarok Házában ma megnyitandó kiállítás egyik tablóján szereplő valótlan és súlyosan antiszemita feliratot még a megnyitó előtt távolítsa el.

        A Magyarok Háza 1956-os emlékkiállítása a forradalom 60. évfordulója alkalmából egy tíz évvel ezelőtti anyagot állít ki újból. A kiállításon jobbára olyan emblematikus alakok fényképe és rövid bemutatása szerepel, akik komoly szerepet játszottak a forradalomban. Megdöbbentőnek és felháborítónak tartjuk, hogy Mindszenty József bíboros fényképe alatt a következő szöveg olvasható: "Ő mentette a zsidókat, és mentette volna a magyarokat is, ha a zsidók hagyják."
     Mindszenty Józsefről ismert, hogy Náci- és nyilasellenessége mellett a kikeresztelkedett zsidók deportálása ellen is tiltakozott. Ugyanakkor antijudaista nézeteket vallott, az általa alapított, az ő szellemiségét képviselő hetilapban, a Zalamegyei Újságban rendszeresen jelentek meg antiszemita cikkek a húszas évek elején és később, a harmincas években is. Bizonyos források szerint veszprémi püspökként menekülteket bújtatott a püspöki palotában, de nincs nyoma annak, hogy közöttük zsidók is lettek volna. Mindszenty József 1949-ben már elismerte fiatalkori megfogalmazásai tarthatatlanságát.
Az efféle kollektív megbélyegzés igazságtalan,gyűlöletkeltő és tényszerűen is hibás. Mindszenty Józsefet a kommunista diktatúra ítélte el koholt vádakkal, börtönözte be, és ez a diktatúra szorította ki őt szülőhazájából is.

     Kiadó: Tett és Védelem Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.